22 Nisan 2010

Kodlar ve çeşitleri nelerdir?

Tıp
Tıp

Birçok sınıflandırmada sınıflar kodlar yardımıyla oluşturulur. Kodlar sayısal, alfabetik veya her ikisi birden olabilir.

Sayısal kodlar: Sayısal kodları sayı dizileri oluşturur. Yeni bir unsur ilave edileceği zaman bir sonraki sayının kodu verilir. Bu, büyük kolaylıktır. Sayıların yerleştirilmesindeki esneklik ile hastaya özel bilgilerin saklı kodlarla oluşturulması mümkündür. Bazı sınıflar için belli diziler ayırarak, farklı sınıflandırmalar bir araya getirerek “sınıflar kümesi” oluşturulabilir.

Akrostiş kodlar: Akrostişler (hani şu lisede yazdığımız şiirlerde ilk harflerin alt alta okunması) bölümlerin adlarını hatırlatan bir veya birkaç karakter ile oluşturulur. Fakat tüm maddeler için bu kodu üretmek çok uzun ve yorucu bir iş olacaktır. Bu nedenle bu kodlar sınırlı sayıda bölümler için kullanılır. Örneğin; hastane departmanı belirtirken KBB (Kulak Burun Boğaz) gibi…

Hiyerarşik kodlar: Hiyerarşik kodlar, sınıflandırmadaki herhangi bir detaya inildikçe (dallandıkça) sınıfın kendi koduna yeni karakterlerin eklenmesiyle oluşan kodlamadır. Böylece yakın sınıfların birbiriyle olan hiyerarşik ilişkisini kodlardan anlayabilme imkanı doğacaktır.

Yan yana kodlar: Bu kodlar parçalardan oluşan birleşik kodlardır. Her bir parça sınıftaki başka bir bölümü temsil eder. Örneğin; ICPC’de teşhissel kod ona ait bir karakterle temsil edilir. “N” ile başlayan her bölüm sinir sistemi ile ilgilidir gibi…

Kombinasyon kodlar: 100 anatomik yapının 20 farklı görevle, 10 farklı araçla, 5 ayrı amacı gerçekleştirecek bir sınıflandırma yaptığımızda 100.000 sınıf ve koda ulaşırız. Anlaşılacağı üzere yapı, görev, araç ve amaç gibi unsurların sınıflandırmasına dayanan kodlardır. Kuvvetlerin toplanmasıyla oluşan kodlar: Bu sınıflandırmada başlık ve sınıflar için sadece 2’nin kuvvetleri toplanır.

20 : 1 Sigara içen / 0 içmeyen

21 : 2 aşırı kiloda / 0 normal kiloda

22 : 4 artan kolesterol / 0 normal kolesterol

3 risk faktörü sıralandığında 7 tane bileşen elde edebiliyoruz. Sigara içen, şişman fakat kolesterolü düşük bir kişi 3 koduyla temsil edilirken; sigara içmeyen, aşırı kilolu ve kolesterolü yüksek kişi ise 6 kodu ile ifade edilir.

Kaynak: Tıbbi Terminoloji (Tedavi Hizmetleri), MEGEP (Mesleki Eğitim Ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi), ANKARA, 2008.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...