17 Mart 2010

Rumen Asidosu (Yem Tutması, Hamurlama) nedenleri?

Veterinerlik
Veterinerlik

Tahıl taneleri, un, kepek, değirmen artıkları, nişasta ve bira fabrikası artıkları gibi yem maddelerinin normalden fazla ve ani olarak yedirilmesi; elma, üzüm posası, melas, şeker pancarı, incir gibi şekerli yem maddelerinin ve ekmek artıklarının birdenbire yedirilmesi veya hayvanın kontrolden çıkarak yemesi hastalığın başlıca nedenleridir. Ayrıca, rasyonda kaba yem oranının az olması, hububat tanelerinin ezilmesi, pişirilmesi veya kaynatılması, yemlerin ıslatılarak verilmesi de hastalığa neden olmaktadır. En sık rastlanan ön mide hastalığıdır. Kaynak: Prof. Dr. Hasan Batmaz (U. Ü. Veteriner Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi), Hayvancılık Serisi: 3 Yetiştirici El Kitabı

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...