10 Ocak 2011

Stres ve yaşam

Kişisel Gelişim
Kişisel Gelişim

Stres, günümüzde adeta ‘olmazsa olmaz’ haline geldi. Kişiden kişiye ve meslekten mesleğe değişen bu hastalık stresle baş etme yöntemlerinin öğrenilmesi ve uygulanması ile en aza indirgenebiliyor.

2009 yılında Amerika’da mesleklerle ilgili olarak yapılan araştırmada gazeteciliğin ‘en stresli’ mesleklerden biri olduğunu gösteriyor. Gazetecilerin iş yaşamlarının stresle dolu olması, sağlıklarını ciddi olarak etkiliyor. Peki, gazeteciler stresle başa çıkabilirler mi? 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle uzmanlar, gazeteciler için stresle baş etme önerileri sunuyor.

Stresin oluşturduğu olumsuz etki, etkisi kişiden kişiye değiştiği gibi meslekten mesleğe de değişiyor. Araştırmalar, gazeteciliğin en stresli mesleklerden biri olduğunu gösteriyor. Stres ise kişinin sağlığını olumsuz şekilde etkiliyor.

Stres, kalbe zarar!

Stres, başta bağışıklık sistemi olmak üzere kalp ve dolaşım sistemini de etkileyerek koroner arter hastalığı ve hipertansiyon gibi kalp rahatsızlıklarına neden olabilir.

Bu durum başta bağışıklık sistemini bozarak kişiyi her tür hastalıklara karşı savunmasız hale getirir. Bu olumsuzluklara; hareketsizlik, kötü beslenme, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıkların da eklenmesi kalp hastalıklarına davetiye çıkarıyor.

Diğer stresli ve baskı altında çalışanlar gibi gazetecilerde de düzensiz beslenme, sigara kullanımı gibi olumsuz faktörlere, genetik yatkınlığın da eşlik etmesi kalp hastalıklarına yakalanmayı kaçınılmaz kılıyor.

Yapılan çeşitli çalışmalarda iş stresi yoğun olan kişilerde, adrenalin seviyeleri normalden yüksek olarak bulunmuş. Ağır stres durumunda vücutta adrenalin salgısı artışına bağlı olarak kan basıncı, kalp hızı ve kan şekerinde yükselmeler görülüyor. Bu yükselmelerin yanı sıra kanın pıhtılaşmasında da artış meydana gelir. Bunların sonucunda da kalp krizi geçirme riski yükselir.

Kaynak: HTSAĞLIK’tan alıntılanan Haber7.Com Web sitesinde yayımlanan “Stresle başa çıkmanın püf noktaları” yazısından derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 07 Ocak 2011).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...