Başlangıç » Nedir » Küflü gıda ne zaman tüketilebilir, ne zaman atılmalı?

Küflü gıda ne zaman tüketilebilir, ne zaman atılmalı?

Posted by: Tuncay Demir 12 Temmuz 2010 Yorum Yaz

Küflü gıda ne zaman tüketilebilir, ne zaman atılmalı? Beslenme Gıda

 

Gıda
Yapılacak İşlem
Nedeni
Hafif yiyecekler, sandviç, sosisli vb.
Pişmiş kırmızı ve kanatlı etleri
Güveç
Pişmiş hububat ve kek vb.
Tüketilmemeli
Yüksek nem içeren gıdalar yüzeyin altında da bulaşmış olabilir. Ayrıca küf gelişimi yanında bakteri gelişimi de olabilir
Sert peynirler
Kullanılabilir.
Küfün görüldüğü yüzeyden itibaren En az 2,5 cm.’lik kısmı keserek çıkarın. Çapraz bulaşmayı önlemek için bıçağı küflü kısımla temas ettirmeyiniz. Küflü kısmı
 kesip attıktan sonra peyniri yeniden temiz bir plastik film ile sarın.
Küf miselleri genellikle bu ürünlerde fazla içeri  ulaşamaz.
Küflü peynirler (Rokfor, brie vb.
Brie, kamamber gibi yumuşak peynirlerde üretim tekniğinde kullanılan küf haricinde küf gelişimi olmuşsa bu ürünleri tüketmeyiniz.
Gorgonzola, stilton peynirleri gibi sert peynirler yukarıda verilen sert peynirler için belirtilen işlemler uygulanarak kullanılabilir.
Üretim prosesinin parçası olmayan küflerin gelişimi tehlikeli olabilir.
Yumuşak peynirler (Krem peynir, sürülebilir peynirler), kesilmiş, parçalanmış bütün peynirler
Tüketilmemeli
Yüksek nem içeren gıdalar yüzeyin altında da küfle bulaşmış olabilir. Ayrıca küften farklı olarak bakteri gelişimi de olmuş olabilir.
Kesilmiş, parçalanmış peynirlerde kesme ekipmanı kesme esnasında küfle bulaşmış ve diğer parçalara da çapraz bulaşma yapmış olabilir
Yoğurt ve krema
Tüketilmemeli
Yüksek nem içeren gıdalar yüzeyin altında da bulaşmış olabilir. Ayrıca küf gelişimi yanında bakteri gelişimi de olabilir
Reçel ve jöleler
Tüketilmemeli
Küf mikotoksin üretmiş olabilir.
Sert meyve ve sebzeler (havuç, lahana vb.)
Kullanılabilir.
Küfün görüldüğü yüzeyden itibaren En az 2,5 cm.’lik kısmı keserek çıkarın. Çapraz bulaşmayı önlemek için bıçağı küflü kısımla temas ettirmeyiniz.
Sert meyve ve sebzelerde küflü kısımlar kesilip kullanılabilir. Sert yüzeylerden küf misellerinin içeri girmesi daha zordur.
Yumuşak meyve ve sebzeler (Salatalık, şeftali, domates vb.)
Tüketilmemeli
Yumuşak sebze ve meyvelerde küf miselleri içeri işlemiş olabilir.
Ekmek ve fırıncılık ürünleri
Tüketilmemeli
Gözenekli gıdalarda iç kısımlara küf miselleri ulaşabilir
Fıstık ezmesi, bakliyat ve kuruyemiş
Tüketilmemeli
Koruyucu kullanılmamış işlenmiş gıdalar küf gelişimi için yüksek risk taşır.



2010-07-12

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir