25 Mart 2010

“Sanal dünya”nın öğeleri nelerdir?

Bilişim
Bilişim

2012 yılında milyonlarca insan, işlerini mobil cihazlardan takip edecek kullanıcılar, cep telefonları ile para transferinden sağlık hizmetlerine kadar çok geniş bir yelpazede hizmet alacak.

Yapılan bir araştırmaya göre, 2012 yılında dünya genelinde milyonlarca insan işlerini mobil cihazlardan takip edecek. Dünyanın önde gelen araştırma şirketi Gartner, 2012 yılında küresel anlamda en çok kullanılacak mobil uygulamalara yönelik raporunu açıkladı.

Pazarda ön plana çıkmak isteyen cihaz üreticileri, her yeni modelde akıllı cep telefonlarına (smart phones) yeni özellikler eklerken, yazılım endüstrisi de boş durmuyor ve bu cihazlara yönelik uygulamaları geliştiriyor. Şüphesiz rekabetten en çok tüketiciler ya da son kullanıcılar yararlanıyor.

Rapora göre, 3 yıl sonra, yüz milyonlarca kişi tarafından kullanılacak en popüler 10 mobil uygulama şöyle sıralandı:

Para transferi: Bu hizmetle kullanıcılar sadece bir SMS ile para transferi gerçekleştirebilecek.

LBS: Bilgi ve eğlence gibi uygulamalardan oluşan LBS (Location Based Services) hizmetleri daha da yayılacak. 2012 yılında 500 milyondan fazla kişi bu hizmetlerden yararlanacak.

Mobil Arama: Kullanıcılar, cihazları üzerinden birden fazla arama sağlayıcıya ulaşarak ihtiyaç duydukları bilgiye mobil ortamda ulaşacaklar.

Mobil Tarama: Bugün piyasaya sürülen mobil cihazların yüzde 60’ından fazlasında internet tarayıcısı bulunuyor. 2013 yılına gelindiğinde bu oranın yüzde 80’e ulaşacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte mobil tarama iş-tüketici (Business-to-Consumer B2C) stratejisinin en önemli parçası olacak.

Mobil Sağlık: Bilgi teknolojileri ve mobil iletişim sayesinde hastaların sağlık durumları hükümetler ve sağlık kuruluşları tarafından henüz “emekleme” aşamasında olan bu amaca yönelik mobil cihazlar ve uygulamalar sayesinde uzaktan takip edilebilecek. Bu teknoloji bakım maliyetlerini de düşürerek önemli bir tasarruf kalemi sağlayacak.

Mobil Ödeme: Artık cüzdan yerine de geçen cep telefonları, A’dan Z’ye bir çok ürünün alınıp satılmasında kullanılabilecek. Mobil ödeme sistemi sayesinde vergi kaçağının da bir anlamda önü kesilmiş olacak.

Yakın Alan İletişim: Near Field Communication (NFC) teknoloji sayesinde elektronik cihazları birbirine herhangi bir kablo olmadan sadece 10 santimetre uzaklıktan bağlayabilmek ve veri transferi yapmak mümkün. NFC ile örneğin bir saniyede kimlik sorgulaması yapılabilecek.

Mobil Reklam: Smartphones ve kablosuz internet sayesinde her geçen gün yaygınlaşan mobil internet uygulamaları, 2008 yılında 530 milyon dolarlık bir ciro yarattı. Gartner’a göre 2012 yılında bu rakam 7,5 milyar dolara yükselecek. Hatta kullanıcılar,cep telefonlarına gelen reklam içeriklerini izleyerek çeşitli hediyeler kazanabilecek.

Mobil Hazır Mesaj/Sohbet: Mobil hazır mesajlar ya da sohbet uygulamaları, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlara paralel olarak artacak bu alana yönelik yazılım uygulamalarında da artış yaşanacak.

Mobil Müzik: Sadece cep telefonu melodileri değil beğenilen sanatçıların albümleri de mobil cihazlarda daha çok yere alacak. Kullanıcılar isterlerse cep telefonları üzerinden albüm satın alabilecek.

A.A.

Share

UBilişim

UBilişim Web Tasarım - Web Yazılım- Web Hosting ubilisim.com

Bunları da Beğenebilirsiniz...