Başlangıç » Nedir » Süt ve süt ürünlerini tüketirken nelere dikkat edilmelidir?

Süt ve süt ürünlerini tüketirken nelere dikkat edilmelidir?

Posted by: Tuncay Demir 12 Temmuz 2010 Yorum Yaz

Süt ve süt ürünlerini tüketirken nelere dikkat edilmelidir? Beslenme Gıda
Süt, uygun koşullar sağlanmadığı takdirde çeşitli hastalıklara neden olabilecek zararlı mikropların üremesi için çok uygun bir be­sin maddesidir. Bu nedenle sütü sağlıklı tü­ketmek çok önemlidir. Pastörizasyon ya da UHT ( Ultra yüksek ısı) işlemleri uygulanmış sütler tercih edilmelidir.
· Kaynağı, içeriği, sağım ve taşıma koşu lları bilinmedi­ği için açık sütler hastalık riski taşırlar. Bu nedenle açık sütlerin tüketiminden kaçınılmalı, tüketilecekse mutlaka 10-15 dakika kaynatılmalıdır. Ancak sütün az kayna­tılması sütte bulunan mikropların tamamını öldürmez. Sütün çok kaynatılması ise vitamin kaybına neden olur. Süt, kaynama kabarıklığı başlamasından itibaren en az 5 dakika kaynatılmalıdır.
Kaynatılmış sütler cam kavanozda buzdolabında 1-2 gün saklanabi­lir. Pastörize sütler, buzdolabı ısısında saklanmalı ve 2-3 gün içinde tüketilmelidir. UHT sütler (uzun ömürlü süt) paketi açılana kadar oda ısısında 4 ay tazeliğini korur. Pa­keti açıldıktan sonra buzdolabı koşullarında  saklan­mak kaydıyla 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Kutusu açılmış sterilize sütler en fazla 2 gün saklanmalıdır.
Sütlü tatlılara şeker; süt piştikten sonra ocaktan alı­nırken eklenmelidir. Pişirilme sırasında eklenirse şeker ile sütün proteini birleşir ve protein kaybına neden olur.
Tarhana, içinde yoğurt bulunan, beslenmemizde önemli yeri olan ge­leneksel bir besindir. Ancak kurutma işlemi hava akımı olan ve gölge bir yerde, üstü bezle kapalı olarak yapılmalı, güneş altında kurutul­mamalıdır. Aksi halde önemli vitamin kayıpları oluşur.
Satın alınan plastik süt ve yoğurt kapları, daha sonra yiyecek sakla­ma amacı ile kullanılmamalıdır.
Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Sağlık Memuru Engin Alacahan, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şubat – 2008.
 



2010-07-12

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir