13 Mart 2010

Ahlaki değerlerin din ile ilişkisi

İlahiyat
İlahiyat

Tarih boyunca insanlar topluluk halinde yaşamışlar ve muhakkak bir dine inanmışlardır. Topluluk yaşamında izleri açık ve net olarak görülen dini ve ahlaki kültür unsurlarının değerleri onun doğuştan getirdiği varlık yapısında bulunan değişmez niteliklerdir. İnsan ancak bu temel değerleriyle insandır. Bunlarsız insanı düşünemeyiz. İnsanı öteki canlılardan ayıran da insana özgü bu temel değerlerdir. Buna göre dini değerlerin de ahlaki değerlerin de kökleri insandadır. Tarihe bakıldığında dini yaşantısı olan toplumların muhakkak bir de ahlak anlayışlarının olduğu görülür. Bununla beraber, din yaşayışının dışında ahlaklılığın olamayacağını söylemek de yanlış olur. Çünkü nasıl dini değerlerin temeli insan varlığında bulunmaktaysa ahlaki değerlerin temeli de insanın varlığında bulunmaktadır. Ahlaki değerlerin din ile yakın bir ilişkisi söz konusudur. Ahlak insanın ve toplumun belli bir amaçla bilinçli olarak yaptığı iyi ya da kötü olarak nitelenebilen bütün davranışlarını, örf ve adetlerini konu edinir. Bütün bunlar aynı zamanda dinin de konuları içerisinde yer alır. Bütün dinler ahlaka önem vermiş, ahlaki ilkeler, arasında yer almıştır. İslam’ın emir ve yasakları da ahlakı güzelleştirmeye yöneliktir.

Ahlaki değerlerin amacı insanı iyiye doğruya yönlendirip kötülüklerden uzak tutmaktır. Dinin amacı ise dünya ve ahiret mutluluğuna ulaştırmaktır. Din bunu gerçekleştirmek için insana; hayırseverlik, cömertlik, doğru söyleme, dürüst davranma gibi davranışları emreder. Yalancılık, kıskançlık, cimrilik, geçimsizlik gibi davranışları da yasaklar. Bu şekilde emir ve yasaklarına uyanları güzel ahlaklı olarak isimlendirir.

Din ahlaki değerlerin insan üzerindeki yaptırım gücünü etkinleştirir. Çünkü insandaki din inancı, onu kötü hal ve hareketlerden uzak tutup iyiliğe yönlendirir.

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açık Öğretim Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2 (Hazırlayan: İlhami SAZAK)” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...