26 Ekim 2010

İç Sularımızda Ekolojik Açıdan Potansiyel Sakıncalı Balıklar Nelerdir?

Su Ürünleri
Su Ürünleri

Gökkuşağı alabalığı (Oncornhychus mykiss): Ülkemiz iç sularının doğal türü değildir. Kültürü yapılan bu balık kendi kendine üreyemez. Doğal balık türlerinin yumurta ve yavrularını yok eder. Hastalıklara karşı son derece dayanıklı olup, özellikle hassas olan doğal alabalık türlerine hastalık bulaştırma riski taşır ve doğal türlere karşı yem rekabetini lehine geliştirir.

Turna (Esox lucius): Bu tür tatlı su yaşam zincirinin en üst halkasındadır. Her türlü kirlilik ve yaşam şartına kolay adapte olabilir. Ülkemizin doğal türü olmakla birlikte, bırakıldığı bir su havzasından temizlenmesi mümkün değildir.

Tatlı Su levreği,Sudak  (Perca fluviatilis): Aşırı etçil bir türdür. Diğer balık türleri üzerinde baskı oluşturur. Bu tür ülkemizin doğal türü olmakla birlikte, bırakıldığı bir su havzasından temizlenmesi mümkün değildir.

Tilapya (Oreochromis aureus): Ülkemiz iç sularına bırakılmış ülkemizin doğal türü olmamakla birlikte hızlı bir yayılma göstermektedir. Çok düşük oksijende sıcak sularda rahatlıkla yaşamlarını sağlayabilirler. Çok hızlı yayılırlar. Diğer balık yavruları ve yumurtalarını yiyerek beslenirler. Çok tehlikeli bir türdür.

Kaynak: 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ (Tebliğ No: 2008/49)

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...