13 Mart 2010

İş yerlerinde ses ve gürültü nasıl olur?

İş Güvenliği
İş Güvenliği

İş yerlerinde gerek çalışan aletler, gerekse çalışanlar çeşitli sesler çıkarırlar. Bunlara istenmeyen sesler anlamında “gürültü” denilmektedir. Gürültü arzu edilmeyen çoğunlukla yapay olarak meydana gelen sesler olarak tanımlanabilir. Fazla gürültülü ortamlarda çalışanlarda gittikçe artan bir işitme kaybı, fizyolojik ve psikolojik bozukluklar meydana gelebilir. Çalışanın dikkati zayıflar, yorgunluk, baş ağrıları dolaşım bozuklukları görülür.

Gürültünün müsaade edilebilecek azami seviyesinin 80-85 desibel oranında olduğu görülmüştür. Gürültü ile mücadelede öncelikle teknik koruyucu, sonra da kişisel koruyucu tedbirler alınmalıdır.

Aşırı gürültülü yerlerde, işe ilk girenlerin yapılan muayenelerinde, iç kulak, orta kulak arızası olanlar işitme sorunu olan beyin, kafa travması geçirenlere işe alınmamalıdır. Çalışma süresinde işitme kaybı tespit edilenler, gürültüden uzak tutulmalıdır.

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Açık Öğretim Lisesi “İş Güvenliği 1” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...