25 Şubat 2010

Kasaplık hayvan, karkas, sakatat nedir?

Kasaplık hayvan: Büyükbaş, küçükbaş hayvanlar ve diğer kasaplık hayvanları,
Karkas: Kasaplık hayvanların tekniğine uygun olarak kesilip, kanı akıtılarak yüzülüp, iç organları boşaltılıp, böbrek ve kavram yağı çıkarılıp, baş ve ayaklarından ayrıldıktan sonra elde edilen gövdesini,
Sakatat: Kasaplık hayvanlardan elde edilen ve insan tüketimine uygun karaciğer, böbrek, dalak, testis, yürek, dil, yemek borusu dış kırmızı kası eti, diyafram kası, işkembe, barsak, paça, dil, kelle ve küçükbaşta beyin gibi organ ve organ parçalarını, ifade eder.
Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği Resmi Gazete: 07.07.2006/26221
Share

Beğenebilirsiniz...