16 Mayıs 2010

Televizyonun çalışma prensibi nasıldır?

Fizik
Fizik

Şehir elektrik şebekesine bağlı bir televizyon setinde ilk önce bir doğrultucu vasıtasıyla alternatif akım, doğru akıma çevrilir. Televizyonun diğer parçaları elektronik olarak doğru akımla çalışırlar. Bir antenden alınan sinyal, ilk önce birinci yükseltme bölmesine gelir. Gelen sinyalde iki temel kısım vardır; ses ve resim. Birinci yükseltme bölümünden sonra, ses ve resim sinyalleri ayrılırlar. Ses sinyali yükseltilir ve spikere/hoparlör gider. Resim sinyali ise katot-ışınına girmeden önce yükseltilir. Resim sinyali, katot-ışın tüpünün giriş sinyalidir (Şekil 1).

Televizyonun Çalışma Şeması

Şekil 5. Bir televizyonun çalışma şeması

Renkli bir televizyonun resim tüpünde elektronların çarpmasıyla ışık veren üç malzeme vardır. Her bir malzeme farklı bir renk verir: Kırmızı, mavi ve yeşil. Bu malzemeler üçgensel noktalar şeklinde düzenlenmiştir. Noktalar çok küçük olduğundan, verilen ışığın renkleri karışmış gibi görünürler. Sonuçta bu üç ana renge ilaveten çok farklı renkler görebiliriz.

Kaynak: Prof. M. Selami Kılıçkaya, Editör: Yrd. Doç. Dr. Ali Cemalcılar, “Temel Fizik”, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 674, Açıköğretim Fakültesi Yayınları No: 331, ISBN 975 – 492 – 348 – 5, 1996.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...